Sov godt :-)

D. 27. marts for to år siden blev mit liv vendt på hovedet. Jeg blev truet på livet af en psykisk syg kvinde og i løbet af de 20 minutter overfaldet stod på, lukkede mit system fuldstændig ned. De sidste år har været præget af episoden… retsag, arbejdsskade sag, et smadret knæ der aldrig kommer til at fungerer igen…og for ½ års tid siden blev diagnosen ‘post traumatisk stress syndrom’ stillet…

Et af de store mén af episoden er, at jeg ikke sover særlig godt. Jeg har svært ved at falde i søvn, har en del søvnløse nætter og får angst anfald når jeg skal sove. Jeg har ‘opfundet’ en række strategier, der hjælper mig med at håndtere det. Ting jeg gør for at undgå angsten og for at håndterer den, når jeg ikke kan undgå den. Mine aftner og nætter er præget af en række ritualer og systemer der skal overholdes i et forsøg på at få nok søvn til at magte mit travle liv. I nogen perioder virker det – i andre gør det ikke og hvad enten de virker eller ej, så er det socialt hæmmende, fordi jeg er nødt til at undgå aften arrangementer på hverdags-aftner. Hvis ikke jeg er hjemme, afslappet og i seng kl. 21, kan jeg være næsten sikker på, at få en søvnløs og angstpræget nat.

For en måneds tid siden fik jeg nok!

Jeg fik psykolog hjælp efter overfaldet og det var godt, men det jeg har brug for er noget andet. Jeg er helt bevidst om, at jeg ikke er i fare om natten. Jeg forstår at det er et tåbeligt og ikke konstruktivt mønster, men jeg kan ikke stoppe mine følelser. Jeg ved at problemet startede i forbindelse med overfaldet, men jeg ved også, at det nu er en kropslig reaktion, der ikke har noget med mig og mine følelser for Rikke at gøre. Mit limbiske system har sin egen vilje og jeg kan ikke kontrollere det. Jeg har brug for hjælp til at bryde de mønstre, som jeg er inde i.

Så i dag kørte jeg for første gang til Ringsted for at tale med en psykolog, der specialiserer sig i kognitiv terapi. Jeg er positiv! Først og fremmest er jeg lettet over ikke at skulle tærske gennem overfaldet igen! Jeg har talt om det til bevistløshed! Jeg orker ikke at endevende det mere. Det skete og det var forfærdeligt, men nu er jeg et andet sted i mit liv. Det vi fokuserede på i dag er sammenhængen mellem tanke, fysiske reaktioner, følelser og adfærd.Ved at lærer at kontrollere nogen af disse funktioner, kan jeg også påvirke de andre.

Min første opgave er, at registrere alle de situationer, hvor jeg mærker angsten… Hmmm jeg må nok kopierer nogle flere skemaer, for hvis jeg skal registrere alt, så holder det ene skema jeg fik ikke hele ugen.

Lige pt. er det selvfølgelig  lidt skræmmende at skulle udfordre sin angst. “Man kommer ikke af med angst uden at føle angst” sagde psykologen… men hun lovede også, at jeg får andre ting at sætte i stedet for de ritualer og metoder som jeg bruger nu, så jeg kommer ikke til at fjerne noget uden at sætte noget andet i stedet….

Jeg er optimistisk og også spændt. Det mål jeg satte sammen med psykologen er, at jeg vil kunne gå i seng når jeg er træt (og ikke når ritualet byder det), sove i et stille hus (uden at være afhængig af radio, TV etc.) og kun mærke angst når der rent faktisk er grund til at være det. Jeg glæder mig til at nå det mål!

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s