Allergi hos sheltier

Meget tyder på, at flere mennesker udvikler allergi nu end tidligere. Man kan gætte på grunden… farvestoffer i maden, luftforurening, stress, parfume i de produkter vi omgiver os med… Jeg spekulerer på, om alt dette også påvirker vores hunde. Jeg synes, at jeg oftere høre om hunde med allergi nu, end bare for 15 år siden.

I 1990 fik jeg min schæferhund Paw. Han led af allergi. Vi havde en formodning om at det var loppeallergi, men det blev aldrig rigtig undersøgt til bunds. Han havde problemer med kløe, hårtab, bylder mellem trædepuderne og øreinfektioner og på den tid håndterede man det typisk ved at give Prednisolon, når anfaldene var slemme og ellers leve med det. Han havde et ok liv med sin allergi og blev 13 år gammel.

I 2008 blev Biscuit diagnosticeret med svær allergi og det blev undersøgt og behandlet langt mere målrettet. Han er hyper-allergisk over for så godt som alle slags pollen og i samarbejde med min dyrlæge, satte vi ind med hyposensibilisering. Der fulgte et hårdt år, men Biscuit og jeg var meget heldige. Han reagerede helt utrolig godt på behandlingen og i dag er han så godt som symptom fri uden nogen form for medicin.

Biscuit fik konstateret allergi i 2008 og i omkring et år var han så syg, at vi begyndte at over veje, om vi skulle forsætte eller om der ikke mere var livskvalitet.

Biscuit fik konstateret allergi i 2008 og i omkring et år var han så syg, at vi begyndte at over veje, om vi skulle forsætte eller om der ikke mere var livskvalitet.

Mange schæferhunde på Paws tid led af allergi, så det var ikke nogen overraskelse eller noget vi undrede os over, men da Biscuit begyndte at klø sig, kom det som lyn fra en klar himmel. Jeg havde aldrig hørt om en sheltie med allergi før og der var ingen i hans familie, der havde hud problemer. Det var så at sige dukker op ud af det blå.

– Men efter Biscuit har jeg hørt om andre sheltier… Det er selvfølgelig ikke nogen overraskelse, at Biscuits barnebarn Kiwi (Shenaja Sent From Heaven) har fået symptomer, der ligner Biscuits og at hun er testet til at reagere på samme slags pollen mv. som Biscuits test også slog ud på. Men der er inden for den sidste tid også konstateret allergi hos sheltier, der ikke  er direkte efterkommere fra Biscuit.

For et halvt års tid siden fik min veninde Vicky konstateret allergi på hendes sort/hvide tæve Foula’s Bi My Girl (Zoya). Også hos hende kom det som en totalt overraskelse. Symptomerne og triggerne var ikke ulig Biscuits, men der var ikke nogen umiddelbar familiær relation mellem de to hunde, så vi gik ikke mere ind i at finde en sammenhæng. For nyligt fandt vi imidlertid ud af, at sammenhængen er der. Både Biscuit og Zoya går tilbage til Apple Acres Expedition. Han er Biscuits farfars far og Zoyas farmors far. Rosewood’s US Marshall går også igen hos både Biscuit og Zoya, men det er noget længere ude. Han er Biscuits mormors far og Zoyas mormors morfars far. Så spørgsmålet er om allergien er dukket op ud af det blå eller om der er en genetisk sammenhæng?

Skønne Zoya

Skønne Zoya

I går hørte jeg om endnu en sheltie med allergi. Denne gang et mix af franske linjer og ellers hovedsageligt engelsk, men med et par amerikanere langt ude i stamtavlen. Skal vi til at være mere obs på allergi hos sheltier? Hænger det sammen med de amerikanske linjer? Eller dukker det op ud af det blå pga. ydre påvirkninger?

Meget tyder på, at man snart vil kunne DNA teste for atopisk dermatitis, der er den diagnose, som Zoya har fået stillet. Nu siger man, at det kun er muligt at få atopisk dermatitis, hvis hunden får genet fra begge forældre. Hvis det bliver muligt at DNA teste for sygdommen, vil vi forhåbentlig få et klarere billede af hvor udbredt sygdommen er og i hvilke linjer den ligger. Lad os håbe at gen-testen kommer snart, for allergi kan være en rigtig slem sygdom at leve med for hunden og det er langt fra alle, der reagere lige så godt på behandlingen, som Biscuit har gjort.

I dag er Biscuit ikke generet af sin allergi. Han får ingen medicin og har ingen symptomer. Vi har været rigtig heldige.

I dag er Biscuit ikke generet af sin allergi. Han får ingen medicin og har ingen symptomer. Vi har været rigtig heldige.

Dette indlæg blev udgivet i Biscuit. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s