Dronningestenen

3

Drengene og jeg kørte til Reersø i dag og gik en dejlig tur. Reersø er et smukt sted – ren idyl med bindingsværkshuse, en smuk kirke og en dejlig havn. Og både drengene og jeg fik lækre, hjemmelavede fiskefrikadeller til frokost på havnen.

2

1

Desværre nåede vi ikke helt i tør-vejr inden skybruddet og tordenvejret satte ind. Hold da op, hvor blev jeg våd. Heldigvis havde jeg en tør trøje i bilen og de mange lyn ud over horisonten på vejen hjem, var et smukt skue.

Jeg har nogen gange set skiltet mod Dronninge-stenen, når jeg har kørt mod Reersø, men jeg har ikke vidst hvad det var, så da vi kørte forbi på vejen hjem, besluttede jeg lige at tage en lille omvej og undersøge sagen.

4

Jeg fulgte skiltene en lille kilometer væk fra landevejen og ind ad små grusveje og fandt stenen. Et skilt ved siden af den fortalte sagnet om stenen:

Dronning Margrethe I har (måske) hvilet sig på denne sten, da hun skridtede området af. Sagnet fortæller, at Dronning Margrethe I (1352-1412) en gang, da hun sejlede gennem Storebælt, led skibbrud i et frygteligt stormvejr. Da skibet sank, klamrede hun sig til en planke og drev i land på Reersø. Planken er sener blevet lavet til et bord, og findes i dag på en gård på Reersø (Dronningegården).

Den skibbrudne boede på Dronningegården i 3 dage, mens hun kom til kræfter. Mon ikke den kraftige morgenmad, der bestod af ristede sild og øllebrød, har hjulpet godt til.

Ingen på gården vidste hvem hun var, for dronningen gav sig ikke til kende. Gårdens ejer, Hans Hansen, skulle imidlertid til Kalundborg med et læs brænde og nogle kreaturer, og med ham fik dronningen kørelejlighed. Undervejs “bedede” (hvilede) de ved Ornum. Mens Hans Hansen lod besætningen græsse og fik sig en lille lur, skridtede dronningen et stykke eng af.

Først da de nåede Kalundborg, gik det op for Hans Hansen hvem hans gæst havde været. Her bestemte dronningen nemlig at reersøerne, som tak for deres enestående gæstfrihed mod en fattig og ukendt kvinde, fremover skulle være fri for at betale tiende. Tillige med skænkede hun dem det stykke jord, hvor hun havde hvilet sig sammen med Hans Hansen – således havde reersøerne altid et bedested (hvilested), når de skulle til købstaden.

Dette var efter landets første lov, og derpå grundedes al ret for Reersø land i tiden efter. Således skriver egnshistorikeren og forfatteren Thorkil Gravlund i sin bog “Reersø Land” om denne episode.

Sikkert er det, at reersøerne senere fik kongebrev på deres rettigheder på græsning på Ornum. Dette kongebrev eksisterer stadig med flere segl påhæftet.

Arealet var afgrænset med et skel-dige. Ved dette dige er der for enden af Dronning Margrethesvej – bemærk navnet – en stor sten tilbage, og det fortælles at dronningen netop hvilede sig på denne sten. Stenen blev fredet i 1932, ifølge et udskrift fra naturfredningsprotokollen. Af teksten i denne protokol fremgår det også, at stenen og et areal på 9 kvardratmeter rundt om stenen er fredet.

Ifølge udskrift fra civilretten i Slagelse står der blandt andet, at denne sten må “ingesinde fjernes, ødelægges eller beskadiges ved udhugning, gravning eller på nogen måde ellers beskadiges”.

Under sit besøg i Gørlev i 1995, besøgte Dronning Margrethe den II. stenen. Herunder fortalte hun, at hun havde fået fortalt stenens historie af sin far, Kong Frederik den IX.

Stenen i sig selv var ikke meget og den lå inde mellem buske og træer, kun med en lille plads rundt om, men det var alligevel en hyggelig lille oplevelse. Som en lille eventyrs-pause undervejs. Og et eller andet må der jo være om historien, siden stenen er fredet den dag i dag…

5

Dette indlæg blev udgivet i Beat, Biscuit, Gåture, Hero. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s