Godt Nytår

For de fleste mennesker er årets sidste dag en fest, men jeg tror, at mange hundeejere tænker lige som jeg… at det er en dag og en aften, som vi skal igennem i mest mulig fred og ro og helst uden at nogen af hundene får et chok, der kan give dem mén for resten af livet.

Sååååh vi har haft en dejlig dag med mange oplevelser, som var nøje planlagt, så der var mindst mulig risiko for, at hundene skulle blive forskrækkede.

Allerede kl. 10 i morges lød Sorø som en krigszone med skud fra mange retninger. De fleste var ok i volumen, men med jævne mellemrum kom der nogle ordentlige brag. som jeg ikke ville have hundene ud i. Så vi hoppede i bilen og kørte til Trelleborg Vikngeborg.

2016-12-31-gopro-trelleborg-008lille

Og vi havde området næsten for os selv – og vi fik en dejlig gåtur i de smukke omgivelser. Jeg elsker Trelleborg og jeg elsker at forestille mig det liv, som har været levet der engang for 1000 år siden*.

Gollum havde iført sig sit GoPro kamera og filmede vores tur rundt på området 🙂

Da vi havde gået en god tur, kørte vi til Stenlille, hvor jeg gik ind for at ønske borgere og personale på arbejdet et godt nytår. Jeg havde kringle og kransekage med, så de blev glade for at se mig 😉

Og så gik turen til Stestrup, hvor jeg havde booket et par timer i Working Paw hallen. Hero trænede freestyle, Gollum HTM og Biscuit Nose Work.

dsc_0009lille

Vi havde virkelig god træning. Hero var fantastisk. Hans 2017 program er stadig svært for os begge, men vi gik det igennem trick for trick og link for link. Det var så fint og det var ikke mange fejl, der sneg sig ind.

dsc_0003lille

4 forskellige typer belønning til Hero. Små godbidder til at give ham i munden. Større, runde godbidder til at kaste og trille til ham, et trækketov til ‘tæt på lege-belønning’ og bold til at kaste til ‘lege-belønning’ på afstand.

Gollum nørdede med præcision i heelwork. Ganske få skridt meget præcist heelwork og rigtig meget bold og legetøj. Hold nu op, hvor er han dygtig. Og så sluttede vi med et par apport-øvelser (en af favorit øvelserne) og sjov med et par lydigheds-spring. Gollum elsker at springe og han ville sikkert blive en super agility hund, men jeg ved ikke, om jeg ville kunne styre ham – jeg skulle ikke vende ryggen til ham i mange sekunder før han havde rejst sig fra sin sit og fløj over et spring 😀

dsc_0001lille

Lækre godbidder i julegave fra en god ven i England.

Lille Biscuit søgte efter lavendel uden godbid på kilderne. Kun en kilde gemt ad gangen og når han fandt den, kom der en kæmpe belønning med bold og godbidder. Sådan har vi trænet i et stykke tid og det har øget hans intensitet i søget. Han er mere vedholdende og han gør mere for at vise mig hvor kilden er og hans markeringer bliver tydeligere. Jeg troede egentlig, at han skulle have en næse-target som markering, men åbenbart falder det ham mere naturligt at bruge poten, så det får han lov til. Jeg har ikke planer om, at han skal til en konkurrence, så det med poter på køretøjet, når han laver køretøjs-søg er ikke et problem.

Nu er vi hjemme. Hundene har spist aftensmad og nu er de i gang med hver sit kødben – dem fik de i julegave af min far og jeg har gemt dem, så de har dem som nytårsunderholdning.

Godt nytår alle sammen og på gensyn i 2017!

*) Trelleborgs historie – Den historiske baggrund

Trelleborg ved Slagelse på Vestsjælland er en del af Vikingetidens militære magtsystem. Der kendes tre andre borge som tydeligt er opført i forbindelse med Trelleborg og efter samme model, nemlig Aggersborg på nordsiden af Limfjorden, Fyrkat ved Hobro og Nonnebakken i Odense. Af disse er Aggersborg den største, mens Trelleborg er langt den bedst bevarede og i øvrigt den eneste med en befæstet forborg.

Der kendes ingen samtidige skriftlige kilder til ringborgene overhovedet. Intetsteds har de sat sig direkte spor i de historiske kilder, hvilket kan synes mærkeligt, når man tager den gigantiske indsats, der ligger bag anlæggene, i betragtning. Muligvis skyldes kildernes tavshed, at borgene tilsyneladende kun var i brug i meget kort tid, måske så lidt som 10 – 15 år.

Trelleborg er årringsdateret på grundlag af tømmer fra voldgravene. Træet er fældet mellem august 980 og maj 981, og det ligger derfor fast, at der blev arbejdet på ydervolden i dét år. Præcis hvor lang tid hele opførelsen har taget vides ikke med sikkerhed, men dateringen til perioden omkring 980 kan forklare borgenes formål.

Den politiske situation i denne periode er ganske velbelyst, og trods rivaliserende teorier er det indlysende at kæde ringborgene sammen med Harald Blåtands forsøg på at styrke kongemagten i Danmark, som fandt sted i netop den periode. Harald hævder på den store runesten i Jelling, at han ”vandt sig al Danmark og Norge og gjorde danerne kristne”. At se anlæggene som en del af bestræbelserne på at undertvinge småkonger og lokale høvdinge forekommer logisk, især i betragtning af at en stærk central kongemagt givetvis har været den eneste magtfaktor med tilstrækkelige midler til at gennemføre en sådan kraftanstrengelse.

Ringborgene vidner om den modvilje Haralds bestræbelser mødte, og det er ikke overraskende, at rigssamlingen ledte til oprør og borgerkrig. Oprørshæren blev anført af Svend Tveskæg, Haralds søn. Ifølge overleveringen blev Harald dræbt, da han under et slag gik afsides for at forrette sin nødtørft, og en snarrådig snigskytte skød ham bagi med en pil. Historien kendes fra flere kilder, især Jomsvikinga Saga, der identificerer snigskytten som den fynske stormand Palnatoke. Det er dog særdeles tvivlsomt, om beretningen er sand.

At tolke ringborgene som en faktor i magtkampene omkring kronen kan også forklare deres meget korte funktionstid. De har givetvis været kostbare at holde bemandede, og de er formodentligt blevet nedlagt kort efter borgerkrigen, hvor spørgsmålet om kongemagtens stilling var afklaret, og truslen om oprør ikke var overhængende.

Det vides ikke med sikkerhed, om navnet Trelleborg går tilbage til borgens opførelsestid, men navnesammenfaldet med søsteranlægget i Skåne tyder dog på, at det er tilfældet. Der er foreslået to tolkninger af borgens navn; det kan have været tænkt som en hån mod de småkonger og høvdinge, der blev undertvunget af borgene, og som derved blev tvunget i trældom for kong Harald, eller en henvisning til selve byggeriet; ”trel” eller ”træl” er den oldnordiske betegnelse for et af de tømmerstykker, der indgik i husenes konstruktion.

Kilde: http://natmus.dk/museerne/trelleborg/om-trelleborg/trelleborgs-historie/ 

Dette indlæg blev udgivet i Biscuit, Gåture, Gollum, Hero, Nose Work, Træning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s