Nose Work eller klikker træning

8d1335f2a22323554aedf64c1758ea30I den sidste tid, har der været heftig debat på Facebook for eller imod klikkertræning i forbindelse med Nose Work. Naturlig adfærd kontra indlært adfærd.

Jeg bliver lidt overrasket, når jeg stadigvæk støder på den slags debatter for eller imod indlæring med klikker. Jeg tænker, at vi har haft dem lidt for mange gange gennem de sidste 10 – 15 år…

I begyndelsen, da de første entusiaster begyndte at klikke, var holdningen hos de fleste, at det da var fint til tricks og andre fjollerier, men når det kom til ‘lydighed og sådan noget rigtigt træning’, så gav klikkeren ingen mening. I løbet af de næste på år, erkendte vi så, at netop til ‘lydighed og sådan noget…’ var klikkeren et fantastisk redskab.

Så kom næste bølge… Klikkeren var fin nok til konkurrence træning og nørderi, men hvis det kom til rigtig træning – altså hvis man skulle løse adfærdsproblemer, så gik det ikke med en klikker. Lige indtil, at det gik op for os alle, at netop når man ønsker at ændre problemadfærd, så står man lidt stærkere med klikkeren.
 ‘
Men altså, en ting er jo problemadfærd…. men hvis man har med aggression at gøre – sådan nogen farlige hunde, så er klikkeren ikke nok… så er man nødt til at have andre metoder i bruge. Det var selvføligelig indtil det gik op for os, at det var netop i arbejdet med de farlige hunde, at klikkeren gav rigtig god mening, fordi man kan påvirke adfærd uden at skulle have fysisk kontakt med den farlige hund.
Men selvfølgelig kan klikkeren ikke bruges til at træne IPO, jagthunde, agility og sådan noget lidt vildere. Altså ikke før man fandt ud af, at det kunne man godt og det gav rigtig god mening…
Vi har hele vejen igennem været skeptiske og set begrænsninger, men i dag bruger man klikker til at træne læger til at udføre vanskelige operationer, man klikker autistiske børn til at stoppe selvskadende adfærd, man klikker atleter til top præstationer, man træner fisk og vilde dyr med klikker. Man lærer hunde at forstå komplekse problemer som at tælle til 10 eller håndtere koncepter som ‘lille, større, størst’.
Diskuterer vi virkelig stadig værdien af at bruge klikker i træningen af hunde???
Jeg er med på, at vi måske endnu ikke har knækket koden til hvordan klikkeren kan styrke vores input til hunden om hvad det er vi ønsker, når vi træner Nose Work. Men bare fordi vi ikke har knækket den, så kan det jo godt være, at en anden har? Og i så fald ville det da være super spændende at høre om. Så kan det godt være, at man bagefter vurderer at det ikke giver mening for en selv…. men så har man da i hvert fald givet sig selv chancen for at få nye perspektiver til sit verdensbillede.
I kommer i hvert fald ikke til at høre mig sige, at klikkeren ikke giver mening til indlæring af dette og hint. Gennem de sidste 20 år har jeg sunget med på den sang lidt for mange gange…. Indtil jeg blev klogere…
Lige nu ser jeg klikkeren som et enestående redskab, der tillader os at kommunikere med vores hunde på en måde, som jeg for 10 år siden ikke havde troet mulig. Og mon ikke jeg om 10 år ser tilbage og tænker ‘WOW der var endnu flere muligheder’?
Jo mere vi lærer og forstår… jo klarer bliver det, at der er meget mere i vente….
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Et svar til Nose Work eller klikker træning

  1. Pingback: Nose Work og Klikkertræning | Hazyland

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s