Dave Kroyer 2019

20190801_114908lys

D. 1 og 2. august, var jeg tilmeldt IECs Nose Work kursus med amerikanske Dave Kroyer. Jeg havde egentlig tænkt mig, at deltage med Gollum, der er min mest erfarne Nose Work hund, men allerede i løbet af den første teori-undervisning, gik det op for mig, at Daves træningsmetode på alle måder var fuldstændig modsat af det, som jeg har gjort med Gollum, så jeg var bange for, at Gollum ville blive forvirret, hvis jeg arbejdede med ham og at det ville skabe problemer i hans træning. Desuden tænker jeg også, at Gollum fungerer rigtig godt lige nu – så ud fra devisen om ikke at fixe noget, der viker, valgte jeg at arbejde med Hero i stedet. Umiddelbart lød det som om, at Daves ideer, kunne give mening for ham og måske være med til at gøre ham til en stærkere Nose Work hund.

Såh stakkels Gollum blev sat på bænken og Hero kom i spil. Meeeeen Gollum fik lov til at komme ind og lave lidt i pauserne ❤

20190801_145447lys

Torsdag morgen startede vi med 3 timers teori. Dave tager udgangspunkt i læringspsykologien og han kan sin teori, hvilket tiltaler mig. Jeg kan godt lide, at man ikke gætter på, at noget vil fungerer, men at der faktisk er evidens for det.

20190801_094802lys

Hans baggrund er meget anderledes end de instruktører, som jeg tidligere har trænet hos. Han arbejder med bombe-hunde samt hunde, der skal arbejde for politi og militær, så der er forbehold, som den almindelige danske Nose Work handler ikke behøver at bekymre sig om, men som sidder dybt i ham og som han ikke kan se bort fra. F.eks. belønner han aldrig ved kilden. Han klikker, når hunden er ved kilden og så løber hunden hen til ham efter forstærkningen. Det skyldes, at en hund, der søger efter sprængstoffer absolut ikke skal blive ved kilden længere end højest nødvendigt og handleren vil for enhver pris holde sig så langt fra kilden som muligt. Man ønsker ikke at blive sprunget i luften. Han går også meget op i, at hunden skal være tydelig i sin markering og ikke kunne lokkes til falske markeringer. Amerikanske tjenestehunde ender ofte i retten, fordi en eller anden kriminel håber at kunne slippe for straf ved at påvise at hunden ikke er pålidelig. Så når hunden skal demonstrere sine færdigheder i retten eller dens træningsprotokol fremlægges, så må der ikke være noget at sætte en finger på. Hunden skal kunne arbejde selvstændigt, effektivt og må ikke kunne snydes til at lave fejl, for så vinder man ikke retsagen. Den kontekst, som Dave arbejde i hjemme i USA, gennemsyrer hans tanker og træningsprincipper og når man forstår den, forstår man også hans træningsmetoder bedre.

20190801_133340lys

De store forskelle på det, som jeg hidtil har lært og det som Dave introducerede er:

 • Dave starter med at indlære markeringen – søget kommer først når hunden ved hvad den skal gøre med fundet. Jeg har altid trænet søget først og faktisk ikke rigtigt trænet en markering. Hos Gollum er den kommet af sig selv, men det er den ikke hos Hero og der har frustreret mig. Jeg kan ikke se, når han finder noget.

  DSC_0187

  Indlæring af markering er det første skridt, hvis man træner Nose Work Dave’s way.

 • Dave vil gerne have en helt bestemt markering – hunden skal stirre på kilden så tæt på som muligt uden at røre. Han bruger de første uger af hundens træning på at forme præcis den markering. Det med at træne markering har ikke tidligere været en del af Nose Work træningen for mig.

  DSC_0125lys

  Ved hjælp af special-designede træ-kasser sikre Dave, at hunden ikke kan markere på andre måder end den han ønsker.

 • Dave belønner aldrig ved kilden. Han klikker, når hunden er ved kilden og belønner på afstand. Han belønner gerne med legetøj – jo mere drive og energi, der kan komme i belønningen, jo bedre. Jeg har altid belønnet med mad ved kilden – dog har jeg med tiden sat legetøj på til Gollum, men ikke til Hero, fordi jeg har været bange for, at han ville komme i et stress mode, der forhindrede ham i at koncentrere sig om søget.

  DSC_0254lys

  Belønning med legetøj væk fra kilden.

 • Dave er ligeglad med fært-vandring og hvad duften gør i forskellige miljøer. Det er ikke vigtigt for ham. Det med med at udrede færten er hundens job og ikke noget, som han går op i. Jeg er vant til at vi taler rigtig meget om fært-vandring og de to dage bekræftede mig i, at det er vigtigt at have med i tankerne. Jeg kunne se, at det gav problemer ikke at være bevist om hvad der sker med færten og hvor den bevæger sig hen. I hvert fald i et tilfælde i løbet af de to dage, er jeg helt sikker på, at en hund ikke blev belønnet, selv om den burde være blevet det.

Noget af det, der var med til at styrke dette to-dags-kursus var, at alle kursister var virkelig kompetente og der var rigtig mange med stor erfaring inden for mange former for hundearbejde og søge-arbejde: redningshundefører, hundefører med hunde, der søger skimmelsvamp eller lig (døde kroppe) og hundefører der arbejder inden for medicinal-industrien og træner hunde, der påviser forskellige typer af cancer celler eller anden sygdom. Alle havde rigtig meget at bidrage med og både kursister og Dave var enormt open-mindede overfor at afprøve ideer og overfor at diskutere egne metoder og tanker. Det gav et helt unikt lærings-miljø, hvor meget andet end blot Daves tanker kom i spil. Det blev stillet spørgsmål, men ikke altid givet svar – hvilket jo er en del af livet med hund. Det er ikke alting, der kan svares endegyldigt på. Tanker blev tænkt og delt i et rum, hvor der var plads til at være nysgerrig. På det område var dette nok et af de bedste kurser, som jeg nogensinde har deltaget på og det vil jeg gerne takke både mine medkursister og Dave for. Når alle er så åbne og deler så villigt, så rykker det virkelig.

Der var stor forskel på, hvad den enkelte hund lavede på kurset. Det kom meget an på, hvilke udfordringer der måtte være. En breton havde arbejdet lidt med Daves metoder før og var kørt fast. Den arbejdede med at komme videre.

DSC_0067lys

Ja! Der var den!

En Jack Russel havde fået en vane med at skrabe på kilden med poterne. Den arbejdede med at indlærer en ny markering uden poter.

DSC_0237lys

En schæfer var ret ny i Nose Work, men havde startet lidt op på kanel. Den nåede i løbet af de to dage til, at kunne gå forbi en række bokse og lægge sig med hovedet i den med fært. Denne øvelse kaldte Dave en speed drill.

DSC_0195lys

Hero søger rigtig godt, men jeg kan simpelthen ikke se hvornår han finder noget. Han kaster et hurtigt blik på kilden og så drøner han – i vanlig Hero stil – videre med 100 km. i timen. Så jeg arbejdede med markeringer.

67640412_2483589805207274_5031858343963000832_olys

Fordi, der var hunde på flere niveauer, fik vi set hvordan Dave arbejder gennem de fleste trin af indlæringen efter hans metode. Og vi fik lidt indblik i problemløsning, hvis noget ikke helt fungerer, som vi havde håbet. Dave arbejder som udgangspunkt med helt utrænede hunde og på 6 uger, bliver de klar til at kunne bestå deres tjenestehundeprøver og komme i arbejde. Det er hunde, der har meget lidt træningshistorie med sig. Vores hunde har en hel masse historie med sig og det påvirkede i mange situationer, deres reaktioner. F.eks. har Hero lært ikke at sætte sig, når han står med ryggen til mig (dog dancing), så han kom aldrig til at lave en ‘sit markering’ uden verbal hjælp af en sit kommando. Det er ikke vigtigt for mig, at han kan sidde og markere. Jeg vil hellere have at han står, men der var andre eksempler på, at hundens historie påvirkede dens reaktioner.

DSC_0222lys

Sit markering

Jeg havde 6 eller 7 træningspas i alt med Hero i løbet af de 2 dage. Ved et enkelt træningspas prøvede jeg at sætte søget og markeringen sammen og det var faktisk en succes. For første gang, kunne Hero faktisk fortælle mig, hvor kilden var, selv om jeg havde glemt at få det at vide, inden vi startede.

DSC_0037lys

Det jeg så med Hero var, at han hele tiden har været super god til søget, men han har manglet en måde, at kommunikerer fundet til mig. Det begyndte han at få, gennem de to dage. Vi har simpelthen ikke talt samme sprog. Man kan argumentere for, at jeg skal øve mig i at tale Heros sprog i stedet for at lærer ham mit sprog og det vil jeg også rigtig gerne, men så længe, at han taler så hurtigt som han gør, så er jeg simpelthen ikke dygtig nok til at læse ham og så er vi nødt til at have en plan B, hvis vi skal have succes i Nose Work.

DSC_0041lys

Og så er det jo fantastisk for Hero, at jeg turde belønne med legetøj 😉

Bortset fra det ene pas, hvor vi koblede søg og markering, trænede jeg kun markering. Hero er god til søget. Det er markeringen, vi ikke har styr på.

Det er stadig meget nyt og jeg kan nå at få 1000 problemer undervejs, men det var været spændende at se Nose Work gennem helt andre øjne og vendt helt på hovedet i forhold til hvad jeg tidligere har prøvet. Og som med alt mulig andet undervisning, så var der ideer, som jeg var enormet tændt på og andre ideer, som jeg ikke rigtigt købte.

Det jeg har taget med mig både i forhold til Hero og Gollum er, at jeg gerne vil forsøge at øge sikkerheden ved at lade mine hunde arbejde meget mere på afstand af mig. Ellers vil jeg ikke lave ret meget om i Gollums træning. Det vi gør nu fungerer super godt for ham.

DSC_0085lys

Lille Gollum fik et enkelt søg i frokostpausen og gjorde det så flot.

Det som jeg har taget med mig med Hero er, at jeg vil forsøge at indlærer en target-adfærd og koble den på søget. Jeg vil også forsøge at belønne med legetøj på afstand af kilden og se hvad der sker. Hero behøver ikke blive en Nose Work konkurrence hund, så jeg kan prøve mig lidt frem og se hvordan tingene fungerer for os. Jeg har brug for, at skabe mig nogle erfaringer.

Stay tuned for updates – jeg er spændt på at se hvor træningen bringer os hen.

DSC_0296lys

Overgangen fra træbokse til at søge i omgivelserne gik over tasker og bagage

DSC_0303lys

Mange forskellige typer beholdere og bokse på vejen til det perfekte søg

DSC_0182lys

Første søg på pap-kasser og det gik så fint.

DSC_0163lys

Head snap – yep, der er den!

DSC_0008lys

Tak til Dave for at vende Nose Work på hovedet og sætte en masse nye tanker i gang.

DSC_0262.JPG

Og tak til Miriam for at stable et super fint kursus på benene 🙂

 

Dette indlæg blev udgivet i Gollum, Hero, Hero Nose Work Træningsjournal, Nose Work. Bogmærk permalinket.

Et svar til Dave Kroyer 2019

 1. Pingback: Sommerferie 2019 | Hazyland

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s