Nose Work med Tango

Tango har haft sin NW prøve debut her i påsken.

Tango har hele tiden været anderledes at træne end Gollum og Xmas. Han træner næsten altid med godbidder placeret sammen med kilden, så der kommer en belønning straks han finder. Jeg har heller ikke rigtigt lavet blinde søg med ham. Men han virker stabil og ret sikker i sine søg, så jeg besluttede at melde til en prøve og se hvordan det gik.

Det endte med at blive 2 prøver hen over påsken og det var faktisk ret fint at have en prøve, derefter et par dage til at tilpasse nogen ting og så en prøve mere til at teste de nye tiltag. Vi har ikke været i nærheden af 100 points, men jeg har lært en masse om at lave Nose Work med Tango.

Første prøve var i Vig. Tango havde start nummer 3 og alle 4 søg skulle laves på én gang.

Tango lavede et flot og lynhurtigt beholdersøg. Han gik faktisk direkte til den rigtig beholder og var ret tydelig i forhold til at han havde fundet kilden, men jeg turde ikke sige “fundet”, fordi det var den første beholder han gik til. Det virkede for tilfældigt. Så jeg tog en runde i området, men da Tango ret hurtigt vendte tilbage, så tog jeg den og det var korrekt.

I indesøget kunne jeg se i hvilket område der var duft, men Tango træf ikke rigtigt en beslutning. Jeg trak væk fra området og lod ham søge et andet sted og vendte så tlbage og der var han mere specifik på et bestemt punkt, så jeg meldte “fundet” og det var korrekt.

Køretøjet var han ikke ikke imponeret over. Til gengæld var han interesseret i det høje græs og grantræerne ved siden af køretøjet. Han gjorde antydning af at ville lette ben, så jeg stoppede ham og søget blev stoppet.

Udesøget var meget lig indesøget. Jeg kunne se at han havde duft i næsen, men jeg kunne ikke sige helt præcist hvor. Efter en runde blev han tydeligere, men jeg ville gerne være helt sikker og bad ham om at vise det igen. Det gjorde han og det var korrekt.

Når jeg søger med Tango i træning, så ligger der som sagt næsten altid en guf ved kilden, så hans indikation for et fund er typisk, at han spiser en pølse. Derfor er jeg virkelig utrænet i forhold til at genkende hvad Tango gør, når han finder en kilde og ikke spiser en godbid. Jeg syntes at det var enormt svært og derfor bad jeg ham også om at gå tilbage til kilden igen og igen inden jeg endelig turde sige “fundet” og det virkede demotiverende på Tango.

Men 75 p og 3 fejl i hans første NW prøve.

Gollum, Tango og Xmas efter Tangos første NW prøve

Et par dage efter mødtes jeg med Helle for at træne og jeg fik hende til at sætte kilder op til blinde søg, hvor kilderne sad så jeg ikke kunne se dem – heller ikke når jeg kom tæt på.

Fordi jeg havde en fornemmelse af, at Tango blev irriteret og demotiveret over at jeg bad ham gentage “markeringen” igen og igen, så skulle jeg øve mig i at se præcis hvad det er Tango gør når han finder en kilde, så jeg kan melde fundet første gang han viser mig noget.

Tango lavede nogen super flotte søg og han var faktisk ret let at læse. Jeg fik talt med Helle om hvad vi så og lavede en strategi for næste prøve – jeg skulle være modig nok til at sige “fundet” med det samme jeg mente at Tango havde fundet noget – uden at dobbelt tjekke. Vel vidende at der var en risiko for, at jeg var for hurtig og mistede et søg for at melde fundet for tidligt.

Ved næste prøve havde Tango start nr. 9. Han skulle lave et søg før frokost og tre søg efter frokost.

Indesøget gik mega godt. Tango fandt kilden, var ret tydelig at læse og jeg meldte fundet straks jeg så at han havde den. Succes!

Ved køretøjssøget var det sværere. Da jeg så videoen bagefter, kunne jeg godt se, at han fandt kilden, men da jeg stod i det, så missede jeg hans signal og lod ham søge videre.

Når Tango finder kilden, så mister han interessen for søget også selv om jeg ikke har belønnet. Det er som om han tænker “Jeg har fundet den – der er ikke mere at lede efter”. Gollum og Xmas insisterer på at jeg skal belønne, så hvis jeg misser deres første signal, så skal de nok gentage det. Sådan er Tango ikke. Han kan godt underholde sig selv, så hvis ikke jeg er opmærksom på at han har fundet noget, så stopper han bare søget og går på “eventyr” i stedet.

Det var det der skete ved prøven. Han fandt kilden, jeg bemærkede det ikke og derfor gik han på eventyr på egen hånd. Jeg kunne godt se, at han ikke søgte mere og jeg vidste også, at han havde haft duft i næsen, men jeg vidste ikke om det var poolet duft eller kilden, så jeg tog ham med over til det andet køretøj – en trailer.

Bag traileren fik han igen duft i næsen fra kilden – duften trak tydeligvis hen over traileren og derfor prøvede Tango at kommer hen over traileren efter færten. Han hoppede 2 gange op ad traileren – jeg kunne godt se hvad der skete og kunne godt regne ud at det var duften fra før, så jeg ville føre ham uden om traileren og tilbage til bilen… men Tango ville gerne følge færten hen over traileren og før jeg vidste af det, så stod ham oven på traileren med alle 4 ben. Ups – det må man ikke 🙈 😅

Så blev søget stoppet – hey ho…. Tango gjorde jo det han skulle, så det tager vi med 🤷‍♀️

I beholder søget blev jeg lidt for ivrig efter ikke at trække den for længe, så jeg fik sagt fundet mens han stadig udredte kilden. Ærgerligt, men det var den risiko jeg godt viste at jeg løb, da jeg lovede mig selv ikke at trækken den så længe, at det blev demotiverende for Tango

Udesøget gik til gengæld rigtig fint. Jeg havde is nok i maven til ikke at sige “fundet” selv om Tango stod længe og snusede til en børste, men jeg sagde til gengæld fundet med det samme, da kan kom tilbage til børsten fra en anden vinkel og rent faktisk fandt kilden.

Så de gode søg var klart bedre end ved første prøve. Jeg ærgrede mig over at jeg missede det, da han fandt kilden i køretøjssøget. Og beholdersøget var en kalkuleret risiko og fordi vi mangler erfaringer i blinde søg sammen.

Dagen efter prøve nr. 2 mødtes jeg med Bodil og fik hende til at sætte kilder op til Tango. Og her fik jeg endnu en vigtig information om Tango.

Vi lavede først 2 blinde indendørssøg. Tango var mega skarp. Effektivt søg og det var tydeligt når han fandt kilden.

Derefter ventede han i bilen mens de andre søgte og efter ca. 1½ time lavede vi to udendørssøg, et køretøjssøg og et indendørssøg.

Efter pausen var det svært for Tango at komme ind i boblen igen. Han virkede mindre målrettet og meget mere opmærksom på alt det andet, der foregik rundt om ham. Det var svært at se når han fandt kilden – jeg meldte fundet korrekt ved begge kilder i søget, men ikke fordi han tydeligt viste mig, at han havde fundet…. Det jeg kunne se var, at han “mistede interessen for søget” og dermed kunne jeg regne ud, at han havde fundet kilden og jeg kunne sige at den sad der hvor, han sidst havde været interesseret. Så jeg kunne godt udpege kilden men ikke mens han stod ved den – først da han havde forladt den.

Det passer jo godt med det jeg så ved prøve nr. 2 i køretøjssøget efter pausen. Her missede jeg også at han havde fundet kilden – men jeg var endnu ikke blevet opmærksom på, at han “checker ud” når han har fundet og derfor var jeg ikke klar over hvorfor han pludselig “gik på eventyr”.

Allerede ved næste søg var han skarpere igen og tydelig at læse.

Så det er et nyt træningsmål for Tango – at kunne tage et par søg, holde pause og derefter være skarp med det samme, når han skal tilbage og lave de næste søg.

Såh Tangos to første Nose Work prøver har givet mig en masse information om hvordan Tango arbejder med duften og vi har fået nye træningsmål. Det bliver spændende at se hvad vi kan få ud af det på vores videre rejse.

Dette indlæg blev udgivet i Nose Work, Tango. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s