7 Dages Nose Work Projekt

Det er sidste dag af min 3. sommerferie-uge og den har stået i Nose Workens tegn. Jeg havde nemlig besluttet at bruge ugen på at styrke Tango og Xmas’ Nose Work.

Før denne uge, havde de lavet sporadisk NW, når der lige var tid. Det har ikke været særlig struktureret og derfor er de selvfølgelig heller ikke rigtig rykket. Jeg besluttede at give den en skalle her i ferien, således at de kom op på et niveau, hvor det er lidt sjovere at søge… Det er bare federe, når hunden er duftsikker og forstår ideen med opgaven.

Ved starten af ugen havde Tango praktisk talt ingen NW færdigheder. Han havde lavet godbidssøg, men ikke ret meget andet.
Xmas havde formået at lærer sig selv at kende (i hvert fald) lavendel-duften. Fordi han er dårlig til at jeg går fra ham, så har jeg altid taget ham med ud og sætte kilder op til Gollum og når han har vist interesse for kilderne, så har jeg givet ham en godbid. Pludselig opdagede jeg, at han ret konsekvent reagerede på duft også selv om der ikke var godbidder i nærheden. Så han kendte duften, men forstod ikke det med målrettet at søge efter den.
Gollum har lavet NW i et par år og går til prøver i klasse 2.

Mandag mødtes vi med Bodil og Mille til en hyggelig NW udflugt til Slagelse – læs om den tur her!

Tirsdag mødtes vi med Helle, Ex-it og Mocca, så der havde vi 5 hunde på 4 forskellige niveauer og derfor også forskellige behov i søgene.

Gollum var den mest rutinerede af de 5 og han er pt. i gang med et forløb hos Lorup Hundecenter, hvor han arbejder med utilgængelige søg, så det stod på dagsordenen til ham.

Gollum – et højt søg

Ex-it arbejder delvist med ren duft og delvist med godbidder på kilden, men hun kan godt tåle lidt sværere søg, hvor hun skal arbejde mere for at udrede duften og komme til kilden. Hun delte det ene søg med Gollum og resten med de små.

Ex-it – et utilgængeligt søg under trappen

Xmas går på ren duft, men han er meget ny i NW og på mange af hans søg havde jeg lagt en godbid sammen med kilden. Han er rigtig god til lette, tilgængelige kilder, men hvis det bliver svært og kilden f.eks. kommer lidt op i højden, så bliver han frustreret. Han har ikke nogen rigtig markering endnu, men meget tegner til, at han lige som Gollum, lærer sig selv en næse target.

Jeg tror at han skal blive en rigtig fin NW hund. Han viser gode takter.

Xmas – næsen på kilden

Tango og Mocca er begge to på godbidssøg kombineret med duft. Tango har trænet med duft før – det var første gang Mocca kombinerede de to. De gjorde det begge rigtig fint, selv om Tango var lidt ukoncentreret. Han arbejdede bedre mandag end tirsdag, men sådan er det jo med unghunde… det går lidt op og ned med træningen.

Tango – der var den!
Mocca har fundet kilden

Vi havde en rigtig fin eftermiddag.

Onsdag gik vi tur om formiddagen og bagefter lavede vi et par søg ved Pedersborg Kirke. Det var ikke et særlig fedt sted at lave NW. Der var ikke så mange muligheder, men jeg fik lavet to søg med hver af de små.

Det ene søg var i et stengærde, hvor jeg placerede 3 kilder og et andet var på en parkeringsplads, hvor jeg også placerede 3 kilder på asfalten.

Stengærdet lavede begge hunde rigtig godt – det var tydeligt, at de er begyndt at fange konceptet og de begynder at tænde mere på opgaven. Tango var meget mere målrettet end tirsdag – igen… sådan er det med unghunde… det går lidt i bølger…

Søgene på asfalten var svært for dem begge. De forbandt ikke en tom parkeringsplads uden genstande med NW og de gik ikke rigtigt i gang med at søge. Først da de ved et tilfælde fandt en kilde, begyndte de at tjekke om der skulle være flere.

De fandt begge 2 af kilderne… den sidste kunne jeg heller ikke finde, så der måtte jeg have Gollum til hjælp og han fandt den på få sekunder 😃

Vi kørte hjem og hundene fik en lur… Og kl. 15. 30 kørte vi ud igen. Denne gang til Kongskilde Friluftsgård, hvor jeg satte 3 små søg op på parkeringspladsen. Denne gang løste begge de to små opgaven til bravour.

Det er interessant at have to hunde på, fordi man kan sammenligne hvordan de løser opgaverne og særligt i det ene søg, kunne jeg se at de havde nærmest identisk bevægemønster mens de udredte duften.

Da begge de små havde lavet deres søg, kørte vi til Lorup Hundecenter til Gollums NW træning hos Sanne Andersen. Vi elsker vores træningseftermiddage hos Sanne 😊

Endelig fik Gollum lov til at slå sig løs med 2 beholder-søg, 1 køretøjssøg, 2 indesøg og 1 udendørssøg.

Beholdersøgene og køretøjs-søgene var blinde. Jeg havde valgt, at jeg gerne ville vide hvor mange kilder der var, men ikke hvor de sad.

Køretøjs-søg på anhænger, traktor og bil

I indesøgene var der placeret en ventilator, der blæste færten lidt rundt og desuden var der forskel på hvor længe kilderne havde siddet. Spændende udfordringer, men hundene var super dygtige og klarede det til bravour.

Indendørs-søg med indlagt blæsevejr

Og endelig et udendørssøg i nyfældet træ. På trods at at kilderne var placeret, så det burde være let, så var det mega svært fordi der var så meget duft af harpiks og træ i området og træet sugede duften til sig, så de kom virkelig på arbejde.

En rigtig fin træningsdag for Gollum ❤

Smilende Gollum

Torsdag formiddag kørte vi til Åmosen og jeg satte to kilder op i et bus-skur. Jeg ville egentlig have sat alle kilder op, inden gåturen, så de kunne sidde og trække lidt, men der var mange mennesker ved parkeringspladsen, så jeg besluttede bare at gå…

Vi gik en times tid og da vi kom tilbage til parkeringspladsen, var alle bilerne kørt og vi havde det for os selv. Så jeg satte 4 kilder op inde i et udstillingshus, hvor man kan læse om Åmosens historie. Jeg satte to kilder op uden for og så lavede jeg et beholdersøg på parkeringspladsen.

Xmas startede med beholdersøget og derefter videre til indedørs-søget. Den koncentrerede træning har sin virkning. Han forstår opgaven og han er ivrig og ihærdig. Det går super godt. Han har stadig godbidder på en del kilder, men da han ikke er særlig madglad, er jeg ikke sikker på om det gør den store forskel for ham. Han tager lige så gerne de kilder uden mad.

Også Tango udvikler sig rigtig meget. Han har fået meget mere energi i sine søg og er mere målrettet. Det går så fint fremad. Han har stadig mad på alle kilder.

Den første kilde i udendørssøget var let for begge drenge. Den anden var lidt sværer for Xmas – den sad mellem to planker og han endte med at tage den fra bagsiden – ca 5 cm fra kilden, men jeg er ret sikker på, at vinden trak færten den vej, for Tango tog den også først bagfra, men fordi godbidderne lå på forsiden, fandt han ud af at gå rundt om stolpen. Xmas havde ikke godbidder, så han stoppede der hvor færten var stærkest og det belønnede jeg.

Øj – det er lige så man får stritører af at finde kilden 😃 Den første kilde, som begge drenge let fandt.

Til sidst kørte jeg ned til bus-skuret og lod drengene tage de 2 kilder der.

Igen var det interessant, at begge drenge tog begge kilder efter præcis samme mønster. De tog først kilden på væggen til højre. Den gik de nærmest direkte til.

Tango ved første kilde

Derefter forsatte de hen i venstre hjørne, så søgte de op ad, gik ud af busskuret for at forsøge at tage den ude fra og endelig kom de ind igen og tog den inde i hjørnet.

Ind i venstre hjørne og søge op ad…
Begge drenge var oppe på bagben – kilden sad nede i hjørnet…
De gik ud og søgte udefra og derefter tilbage og ind for at tage kilden.
Dygtige drenge ❤ Fordi Xmas ikke er særlig glad for mad, så er leg ved kilderne en stor del af hans belønning.
Og så hjem og få en lur….

Vi kørte hjem og sov et par timer og derefter var der igen afgang. Denne gang kørte vi først til Lynge Kirke, hvor jeg satte to små søg op. Et hvor kilderne sad på genstande – cykelstativer og sten i området og et hvor de bare var placeret på asfalten på en tom parkeringsplads.

Det var interessant at se forskellen på de to små…

Xmas har fuld fart på og går jævnligt tilbage til allerede fundne kilder bare fordi det er let og hurtigt. Tango er meget mere eftertænksom. Det hjalp ham i det andet søg, hvor kilderne sad direkte på asfalten.

Han gik stiller og rundt rundt i området indtil han fik duft i næsen og så tog han den. Det tog ham ca. 16 sek. at finde første kilde. Xmas fandt første kilde efter 1 min og 15 sek. Han startede med at søge på kanten – det eneste i området, der lignede det han er vant til (at kilderne sidder på “noget”). Da han ikke fandt noget, blev han frustreret og bad om hjælp. Først derefter begyndte han at søge og fandt første kilde. Da han havde fundet en kilde, bruget han sine erfaringer derfra til at finde den næste og det gik lynhurtigt.

Vi forsatte til Lorup Hundecenter, hvor Gollum skulle på “temakursus” om utilgængelige søg. Dagens emne var kilder der er lukkede inde. Det var sjove søg og Gollum var så dygtig. En dejlig afslutning på en god dag.

Fredag havde vi aftalt at mødes med Vicky og Xmas’ bror Blue – og Blues “room mate” TicTac. Jeg startede med en gåtur med drengene og derefter kørte vi til hallen og jeg satte 2 udendørssøg op og gjorde klar til et beholdersøg.

Jeg startede med at tage beholdersøget med alle 3 drenge – jeg kan godt lide at se forskelle og ligheder i deres måde at løse opgaver på, så det er interessant at lave samme søg med dem alle tre. I dette søg fandt de alle 3 kilderne efter så godt som samme mønster.

Der var ingen af dem, der havde udfordringer med lige præcis dette søg. De løste det alle fint og hurtigt. Gollums og Tango var nogenlunde lige hurtige – ca. 16 sekunder når man fra-regner den tid jeg brugte på at belønne og Xmas klarede det på ca. 11 sekunder. Han er en tempofyldt lille fyr.

Udendørssøgene gik også rigtig fint. Det jeg særligt bed mærke i var, at Tango havde svært ved at udrede duften ved den ene kilde. Efter lidt tid, da han var ved at miste interessen, besluttede jeg at gå videre og komme tilbage…. men da vi var på vej væk, vendte han om og gik direkte til kilden. Han vidste at den var der, men havde åbenbart bare lige brug for, at komme ind i duften far en lidt anden retning for at kunne finde helt derhen. Dygtig fyr!

Xmas gjorde det også rigtig fint – det går så godt med begge de to små.

Og så kom Vicky med Blue og TicTac. De har ikke erfaring med Nose Work, så vi startede med at søge godbidder i papkasser og et lille beholdersøg.

Xmas’ bror Blue:

TicTac:

Og så sluttede vi med et par små søg med godbidder på kilderne. Både Blue og TicTac var super dygtigte ❤

Blue
TicTac
Xmas og Bror Blue ❤

Gollum sluttede med at lave et søg med en høj kilde og en kilde, der var placeret under en el-boks. Vinden drillede lidt, men det var et super flot søg. Og så fik han lov til at lave et af begynder-søgene – bare fordi det er dejligt at få en let opgave i ny og næ og også godt at kunne komme helt til kilderne, når man ellers arbejder meget med utilgængelige søg.

Nåh ja, så skulle Xmas lige vise bror Blue hvor god han er blevet til NW, så han lavede et lille søg med 3 kilder – den ene placeret direkte på asfalten og han var en stjerne. Han er ved at have lagret den erfaring, at kilder ikke behøver sidde “på noget”, men godt bare kan være ude i “ingenting”. Seeeejt.

Lørdag kørte vi til Hillerød for at hygge med familien og fejre Gollums danmarksmesterskab sammen med dem. Drengene hyggede med mopserne og med mine nevøer. Det var super hyggeligt, men også trættende for hundene med alle de indtryk og oplevelser.

-Så da vi stoppede for at træne Nose Work på vejen hjem, så sørgede jeg for ikke at gøre det for svært. Vi trænede på havnen i Roskilde og jeg satte 7 kilder op i 3 forskellige områder. De to små fik godbidder på alle kilder og heldigvis var Xmas tilpas sulten oven på en masse leg, så han ville faktisk gerne have dem. Jeg har ellers hovedsageligt trænet uden pairing med ham (Xmas).

To kilder – en i stengærdet og en på skraldespanden. Alle 3 hunde tog kilden på skraldespanden først. Vinden blæste færten ind i stenene, så de startede med at søge i stenen bag skraldespanden og fulgte så færten frem foran på skraldespanden til kilden.
Kilden inde i stenene skulle de ret tæt på før de fik fært af den. Formentlig fordi det meste af duften forsvandt ind i stenen.
Xmas får duften i næsen inde i stenen…
– Og fulgte derefter duften frem foran skraldespanden, hvor han fandt den.
To kilder – på hver sit stativ.
Vinden kom bagfra og blæste frem mod starten af søget. Alle 3 hunde brugte derfor en del tid på det røde skib før de fik arbejdet sig ind på kilden til højre.
Kilden til venstre var den letteste at finde. Den fandt de alle ret hurtigt.
Dette søg lå i læ for vinden, så i hvert fald to af kilderne var ret ligetil for alle 3 hunde. Den største udfordring var, at der tilsyneladende var mange forstyrrende dufte – åbenbart er det hundetoilet for de lokale hunde! Gollum lod sig ikke forstyrre af det, men Xmas var lidt distraheret og Tango skulle lige til at lette ben. Jeg nåede dog at stoppe ham.
Kilden inde i røret brugte både Xmas og Gollum lidt tid på… Tango fandt det faktisk ret hurtigt.
Tango fandt kilden i røret ret hurtigt.

Alle 3 hunde arbejdede mega godt – så mere trætte var de åbenbart ikke 😃

Søndag kørte vi til Vigersted Skole og jeg satte 3 begynder søg op og et lidt sværere søg til Gollum. Og så gjorde jeg klar til et beholdersøg. Derefter vi en tur, så duften fik lov til at sprede sig lidt.

Da vi kom tilbage, tog jeg et søg ad gangen med alle 3 hunde – dog sprang jeg et par af begyndersøgene over med Gollum og lod ham lave det lidt sværere søg i stedet.

Jeg filmede alle søg for at have lidt dokumentation for, hvor langt vi nåede på de 7 dage.

Det første søg var i et cykel-skur. Der sad 3 kilder og det var kompliceret fordi der kom vind ind fra alle retninger og der hvirvlede rundt inde mellem murene. Dette søg lavede Tango og Xmas.
I det andet cykel-skur satte jeg 2 kilder op til Gollum. Den ene sad højt og den anden sad inde i et rør, så færten blev ført ud i en kanal, der kunne gøre det svært at afgøre hvor færten stammede fra. Desværre havde jeg fået placeret video-kameraet så den ene kilde ikke kunne ses. Ups 🤦‍♀️
To kilder – der var ingen af hundene der var særlig udfordrede at dette søg.
To kilder – det var første søg Tango tog uden pairing med godbidder på kilderne og han gjorde det perfekt! Gollum tog ikke dette søg.
2 kilder placeret på asfalten. De to små er blevet rigtig gode til den slags søg – men de har også øvet sig på det i den sidste uge.
Gollum, der ikke har haft samme fokus på kilder der sidder i “ingenting”, spildte noget tid på at løbe ud og tjekke hegnet bag søgeområdet og også kantstenen rundt om søget før det gik op for ham, at færten kom inde fra midten af området.

De følgende to film viser resultatet af den sidste uges træning:

Og også lige en lille film af Gollums søg – selvom han har trænet mere målrettet NW i mere end en uge 😊

Og det var afslutningen på vores 7 dags projekt – vi nåede vores mål… Både Tango og Xmas har nu nået et niveau, hvor vi kan lave nogen lidt sjovere søg og hvor de rent faktisk forstår opgaven.

Vi er naturligvis ikke færdige med NW – vi har bare lagt grunden, så vi for alvor kan begynde 😊❤

Dette indlæg blev udgivet i Familie, Gollum, Nose Work, Tango, Xmas. Bogmærk permalinket.

Et svar til 7 Dages Nose Work Projekt

  1. Helle siger:

    Der er sket meget med drengene på den uge der er gået 😍

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s