Nose Work med Gail McCarthy

D. 12. juni stod drengene og jeg virkelig tidligt op, fik pakket det sidste ting i bilen og satte kurs mod Øresundsbroen og derfra videre mod Linderöd i Sverige. Gollum og jeg skulle på Nose Work kursus hos DOGVISION med Gail McCarthy.

Der er meget stille på broen så tidligt en søndag morgen

Vi ankom lidt i 8. Drengene blev luftet og derefter var der morgenmad og den første introduktion til weekenden.

Weekendens team var Nose Work kl. 3 og der var 4 temaer, der blev behandlet undevejs:

  • Køretøjssøg.
  • Føreren roller og hvordan man kontrollere et søgeområde inkl. tommer områder.
  • Mange gemmer i samme søg.
  • Distraktioner og subtil påvirkning af hunden.

Søndages opgave var køretøjssøg og Gails vigtigste pointer var at hunden skal ønske at jage duften og den skal have et drive mod at finde kilden. Det var hendes fokus hele vejen igennem.

Vi startede med et søg med 3 køretøjer – en kassevogn, en ATV og en græs-slåmaskine/havetraktor. Gollum var tændt og fandt hurtigt en kilde på ATVen og den næste sad foran på kassevognen. Ingen problemer.

I det næste søg var der 3 kilder på 5 køretøjer og Gollum løste det på 1½ minut! Han var top sej og beviste helt tydeligt at han både har et drive mod kilden og kan pin-pointe en kilde på ganske få sekunder! Hold nu op han var rå!

Det sidste køretøjssøg fik Xmas lov til at lave. Både fordi Gollum allerede havde lavet et vildt flot søg og fordi Xmas ikke er god til at føle sig tilsidesat 😉

Xmas lavede også et rigtig flot søg og fandt 3 kilder på 4 køretøjer – 2 motorcykler, en haveslangevogn og en bil. Kom ikke og sig at køretøjssøg ikke kan være sjove og varierede søg.

Linderödgaard, der dannede rammerne om kurset lå i virkelig smukke omgivelser med mange muligheder.

Der var plads til smukke gåture og til drengenes store begejstring var der også en lille sø, som man kunne svømme i. Den mulighed kunne man naturligvis ikke lade gå fra sig. Tango svømmede ikke mindre end 3 gange på den første dag 😀

Gollum og Xmas havde også andre opgaver, så de nøjedes med en svømmetur.

Frokosten blev brugt på at få lidt mad (naturligvis) og at lufte hunde inden vi samledes til teori – emnet var store søgeområder og hvordan man får dækket dem bedst muligt.

Derefter var der 2 søgeområder – der skulle afsøges på 2 forskellige måder. Opgaven var at sikre, at alle dele af området blev afsøgt.

Gollum venter på “ventepladsen” inden han skal ind og søge

Det første område fik Gollum lov til at afsøge – et lokale med en masse borde og stole – og 3 kilder. Han fandt alle 3 – sej fyr.

Det næste var et stort område med en masse små rum og opgaven var at sikre, at alle små rum blev tjekket uden man man overså noget. Som Gail sagde, så skulle man tænke på det som en redningshund i et ruin-søg… Hvem har lyst til at være den handler, der mister overblikket og glemmer et lille side-rum og derfor ikke finder den overlevende? Dette søg handlede ikke om evnen til at lokalisere duften, men mere om at træne handleren til at overskue de fysiske rammer og huske det hele, så duftene var alle placerede i papkasser og de var ret lette at finde. Derfor valgte jeg at lade Xmas lave det søg – så følge han sig inkluderet og jeg fik øvet mig med en hund, der ikke aflæser mit kropssprog helt så præcist som Gollum gør.

Selv om Tango ikke var i aktion i nogen af søgene, så hyggede han alligevel og fik en masse fine oplevelser i løbet af dagen.

Da eftermiddagens træning var slut, pakkede jeg sammen og kørte til et sommerhus ca. 10 mins kørsel fra Linderödgaard. Her blev vi mødt af en helt fantastisk gæstfri vært. Han modtog både hunde og ejer med åbne arme og viste det virkelig lækre lille sommerhus frem. Derefter overlod han os til os selv. vi gik en tur, spiste aftensmad, så lidt Netflix, gik en tur mere og så gik vi i seng.

Sommerhuset
Man føler sig virkelig velkommen, når Dannebrog vejer ved ankonsten
Grusvejen lige bag huset gav gode muligheder for smukke gåture

Det blev en aften og nat med voldsom regn og torden – heldigvis er har jeg pt. ingen hunde der er bange for det.

Så er der aftensmad – efterfulgt af hygge:

Xmas vågnede tidligt næste morgen, så vi havde god tid til en lang morgentur. Vi pakkede sammen, sagde farvel til vores vært og satte kurs mod Linderödgaard, hvor morgenmaden stod på bordet da vi ankom.

Dagens første team handlede om søg med flere kilder – vi startede med et stort søgeområde med (så vidt jeg husker) 6 kilder. Det blev Gollum der løste den opgave til bravour. Åbenbart var min hukommelse knap så skarp som Gollums næse – for Anne og jeg brugte resten at tiden på at debattere om der sad en kilde på støvsugeren eller ej 😀

Efter frokost talte vi om tomme søg og den stod bla. på et klassisk kl. 3 søg – 2 lokaler med mellem 1 og 3 kilder i hver. Gollum fandt ingen kilder i første søgeområde og 2 kilder i det næste. Det viste sig, at første søgeområde var tomt og der var 3 kilder i det næste, så vi manglede at finde en.

Vi lavede også beholdersøg med ca. 10 millioner beholdere 😉 og til allersidst lavede vi et helt klassisk beholdersøg med mellem 0 og 3 kilder. Vi fandt 2 og det var korrekt.

Og så var det tid til at pakke sammen og sætte kurs mod Danmark igen. Der var lidt mere trafik end søndag morgen kl. 5, men turen hjem gik stadig smertefrit uden kø eller andre udfordringer.

Det jeg særligt tog med mig hjem fra Gail og Sverige var at hvis hunden har drivet mod kilden, ønsker at jage duften og hvis det har stor værdi for den at finde frem til kilden, så skal den nok tage både dybe og høje søg. Jagten mod kilden er alpha og omega. Det andet kommer, hvis jagten er i orden.

Og så har jeg fået ny viden og erfaring i forhold til at arbejde med tomme søg – hvilket er fedt, for det har jeg været lidt bange for.

Så godt som alle søg var blinde søg, hvilket var interessant, når man er vant til hovedsageligt at arbejde med kendte kilder. Det gjorde, at jeg ikke fik set alle de andres arbejde – fordi jeg jo først kunne se et søg, når jeg selv var færdig, men Gail var god til at bytte om på rækkefølgen, så vi alle fik set noget og jeg kunne klart se at der var god læring i at arbejde blindt.

Tak til DOGVISION og Gail for et godt kursus.

Xmas sneg sig også med på et af billederne fra weekenden 😀
Dette indlæg blev udgivet i Gåture, Gollum, Nose Work, Tango, Xmas. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s